receptjes met restjes
Al meerdere keren laten ze ons weten dat wij teveel bruikbaar eten weggooien. Heel veel ligt in de vuilbak terwijl het nog perfect kan opgegeten worden.
Ik ben hier ook schuldig aan.
Ik kieper zoveel weg, oftewel omdat ik het vergeet dat we het hebben, eens ik het besef is de datum overtijd.
Met vlees kan je geen risico nemen maar andere spullen is die datum eigenlijk niet altijd helemaal juist maar zijn ze het gewoon verplicht om erop te plaatsen anders is het niet goedgekeurd voor verkoop.
Ook in de winkel word er zoveel weggegooid!! Tomaten die er niet uit zien maar wel perfect smaken, een kromme komkommer, ….
Dusssss ben ik opzoek gegaan hier op het net naar wat we juist nog kunnen doen met onze left overs.
7 tips voor restjes
- Berg je restje direct op in de koelkast, vriezer of voorraadkast, als je iets overhoudt.
- Bedenk wat je ermee kan doen. Op deze link kun je één of meerdere restjes invullen. Zo vind je snel een nieuw recept, waar je restjes in kan verwerken. Of download de slim koken APP met recepten en tips.
- Geef 'oud' brood een nieuw leven. Maak er een tosti van, een ovengerecht of eigengemaakte croutons. Vries brood dat je niet direct opeet in. Ontdooi alleen de boterhammen die je nodig hebt.
- Verwerk overrijp fruit in een smoothie. Bijvoorbeeld een banaan in de blender met melk. Fruit kun je ook invriezen.
- Beschadigde of minder verse groente kun je nog goed gebruiken in soep. Vries groenten in als je ze niet op tijd op kunt eten. Dat doe je door ze kort te koken en in te vriezen. Verhit groente goed na het ontdooien, dat geldt zowel voor bereide als onbereide groente.
- Heb je een grotere hoeveelheid vlees of vis gekocht? Vries dan het deel dat je niet direct opeet in. Vlees en vis blijft in de vriezer maanden goed. In de koelkast is een geopende verpakking vlees of vis maar 2 dagen goed. Dat geldt ook voor bereid(e) vlees en vis.
- Gooi zuivel niet direct weg na het verstrijken van de THT-datum. Ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Schimmel op harde kaas kun je ruim wegsnijden, zodat je de rest nog kunt eten. Bij zachte kazen zoals brie is dit niet meer mogelijk. Kaas kun je invriezen. Je kunt de kaas eventueel vooraf raspen en/of verdelen in kleinere porties.
3 tips voor kliekjes
- Laat kliekjes en restjes snel afkoelen, doe ze in goed afsluitbare bakjes en zet in de koelkast of vriezer. Het belangrijkste is: bedenk direct wanneer je het kliekje gaat opeten. Is het ook lekker als lunch of kan je het verwerken tot een nieuw gerecht? Eet kliekjes uit de koelkast binnen 2 dagen op. In de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar. Verhit kliekjes en restjes altijd goed na het ontdooien.
- Voorkom dat je ziek wordt van kliekjes: verwarm ze door en door om alle bacteriën te doden. Schep het eten ook goed om tijdens het verhitten, ook bij opwarmen in de magnetron. Daardoor wordt het hele gerecht overal even heet.
- Gooi opnieuw opgewarmde kliekjes weg. Als er alsnog wat van je kliekje overblijft, is het beter om het niet meer op te eten
Hoe zorg je dat je niet ziek wordt van restjes en kliekjes --- LEES HET HIER
Bron: super handige website
Reacties
Een reactie posten
Dankje voor je reactie, jou bericht word zo snel mogelijk goedgekeurd.